Hvorfor en ekte klebersteinsovn?

Klebersteinsovnen har en lang historie, som går tilbake til Vikingtiden. Når kleberstein ble brukt som ildfast stein til gryter og peiser oppdaget man raskt at disse hadde en meget god evne til å ta opp varmen og spre den lenge etter ilden var slukket. Dette var viktig for å klare seg gjennom lange og kalde vinternetter og bruken ble derfor utbredt der hvor kleberstein var forhanden.

At en klebersteinsovn er ekte betyr at den varme røyken, som inneholder energien, er i direkte kontakt med klebersteinen. På denne måten kan ilden og røyken avgi sin varme til klebersteinen. Klebersteinen stråler så den varmen ut i rommet over mange timer, slik at du og din familie får en meget behagelig og lun varme i stuen.

Figuren illustrerer hvordan avgift av varmen i rommet er for en ekte klebersteinsovn kontra en støpejernseller stålovn. Legg merke til at med en ekte klebersteinsovn så varer varmen mye lenger og at man ikke får den intense varmetoppen i begynnelsen som man får med andre typer ovner.

Det finnes mange såkalte klebersteinsovner, der man har en standard stålinnsats som er kledd med kleberstein for designens skyld. Dessverre så fungerer slike ovner omtrent som stålovner, man oppnår ikke de gode varmefordelingseffekten, det gode inneklima og den gode strålingseffekten som med en ekte klebersteinsovn fra Norsk Kleber.”

Hva betyr dette i praksis?

Med kun noen få vedkubber får man behagelig varme i mange timer. En slik ovn sørger for at det blir mindre støv og at man puster lettere. Det er fordi overflatetemperaturene er lavere og derfor brenner det ikke partikler fra luften på dets overflater. Videre er klebersteinen bortimot resistent mot påvirkning av ilden. Steinen er nesten evigvarende. Det finnes ovner og peiser i daglig bruk som er flere århundre gamle! En ekte klebersteinsovn er en investering for livet.

grafe no